Mise Most z kampaně Vietcongu 1: Podivné polohy zastřelených Vietcongů

01.09.2021 12:22

 

    Je to neuvěřitelné. Píše se rok 2021, je první den měsíce září a na Elit'áckém webu se dočkáváme po zhruba roce a půl nového článku s rozebráním podivné kuriozity. Je to jen pár měsíců nazpátek, co jsem si jen tak projel mapu v misi Most, která je mise jakožto taková, předposledním dílkem před koncem Vietcongu 1. Vzal jsem si M1 Garand a snažil se rozdávat ,,headshoty'' - prostě si jen tak zastřílet. O to víc v téhle souvislosti člověka potěší, že tahle hra byla už provozována na novém PC, za který su moc rád.

Pokrok se nedá zastavit a nynější PC komponenty pro Vietcong jsou už hodně nadstandardní a to je moc fajn. Kromě operačního systému Windows 10 (vím, nic nového a nic převratného - to má dnes už prakticky každý hráč, ale pár lidí o mně ví, že jsem mnoho let prožil s Vietcongem na systému XP Home Edition, jehož výměna právě s desítkama přišla letos na jaře), si člověk může hru vychutnat na 16 GB RAM typu DD4, procesorem Intel Core i5-10400F 2,90 GHz (procesor řady desáté generace) a grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 1030.

V souvislosti s komponenty, možná nejvíc související s grafickou kartou nebo v rámci špatného enginu ve hře se při zastřelení pár Vietnamců jejich tělo podivně zakrucuje - různě pokřivené polohy jejich mrtvol na různých objektech. Je pravdou to, že se celkem běžně ve Vietcongu stává, že zabitý Vietcong má své mrtvé tělo přetočené, zejména, pokud se svalí třeba na menší balvan - jedná se krkolomné polohy a obličeje se i částečně do těchto objektů propadají i dovntř. Nicméně to, co se mně stalo právě na zmíněné mapě Most pro hru Jednoho hráče (jak mnozí i čeští hráči dodnes říkají s oblibou ,,v Singlu'') , která je předmětem tohoto článku; bylo opravdu nevšední, zvláštní, zajímavé a vzhledem na polohách mrtvých Vietnamců o to víc komické.

Vietcong jako hra nabízí spoustu kuriozit. Aby čtenář nebyl unavován různými příklady, stačí se podívat do místní Fotogalerie kuriozit , kde máme zachyceno mnoho různých momentů na fotkách a některé z nich dokážou i pobavit. 2 fotky z mise Most sice až tak moc nepobaví (spíše asi vůbec), že by se člověk až za břicho popadal, nicméně nedovedu si vysvětlit, jaká systémová nebo jakákoliv jiná chyba způsobila zvláštní polohu mrtvých Severovietnamců, jejichž mrtvoly skoro spíše stojí, než aby normálně ležely. No, to se asi nikdy nedozvíme a nenapadá mě žádná konspirační teorie, která by se mohla zakládat na relativní pravdě (podle mě to způsobila střelba z toho Garandu, ale kde je podstata té příčiny...?), nicméně ale nedá mi to, abych tuto zajímavost nezveřejnil. Pohledem na první z těchto 2 fotek hned jdoucích po sobě (druhá fotka ke shlédnutí kliknutím šipky doprava na klávesnici nebo kliknutím myší přímo na šipku vedle obrázku) ve Fotogalerii kuriozit je možné začít prohlížet v přímém odkazu zde . Na úplný závěr ještě za to stojí okomentovat, že zatímco jeden Vietnamec klečí, ten druhý mrtvý stojí za větší pozornost, protože vypadá, jako by tančil.