Za necelý rok bude Vietcong slavit 20 let výročí od svého vzniku!

31.07.2022 09:57

 

    Je tohle článek sice trochu s předstihem, nicméně každý hráč naší oblíbené české legendární PC hry Vietcong bude zcela jistě potěšen za tuto zmínku. Ovšem v té době kolem roku 2003 nevznikla pouze tato hra od tehdejšího týmu PTERODONu... jakožto ''sesterská'' česká hra byla ještě o rok dříve, tedy 2002, vydána Mafia: Lost Heaven 200 (ta mimochodem letos těch 20 let právě slaví). A i když je tento web primárně zaměřen na Vietcong a není žádným webem recenzním, tak z hlediska hráčské české komunity by se alespoň trošku slušelo Mafii zmínit, jelikož pochází v rámci spolupráce s bývalou firmou Illusion Softworks, která Mafii vytvořila a na tvorbě Vietcongu se svým dílem též podílela.

Dá se prakticky říct, že obě tyto PC hry se pro mnoho a mnoho hráčů staly ''náboženstvím''. Samozřejmě - zatímco Mafia nedostala tu možnost hrát volnou ,,Jízdu'' (nebo popřípadě i tu Extrémní) po internetu, u Vietcongu je tomu jinak a nikdo si asi z nás nedokáže představit, jaké by to bylo, kdyby také Vietcong neměl možnosti položky Více hráčů. To by většina z nás nikdy neměla tu čest a radost hrát s těmi oblíbenými spoluhráči a přáteli, s nimiž se s některýma stýkáme dodnes. Holt si to většina lidí, kterým počítačové hry nic neříkají, neuvědomuje, ale PC hry dokáží lidi spojit a setkávat se pak i v reálu, jít na bowling, na grilovačku a... zkrátka - je to krásné, co všechno lidi dokáže spojit - i virtuální svět, nicméně často člověk i v chatu přímo ve hře na herním serveru pozná ,,sympatie'' na dálku. Vždy to záleží na hráčově chování a především komunikaci.

Nicméně ještě zpět na skok k položce Více hráčů u Vietcongu. On totiž Vietcong byl vlastně vydán v tehdejší době, kdy se v České republice internet začal teprve rozvíjet, zejména v domácnostech. Bylo by tedy velkou chybou a nepochopitelné, kdyby vývojáři z PTERODONu hráčům neumožnili dodnes populárnímu hraní ,,po síti'', jako tomu bylo u Mafie. Není totiž sebemenší pochyb o tom, že i Mafia by zažívala masivní ,,pařby'' po ,,netu'' , zejména ty noční, na asi prakticky stejné ,,vlně'', jako to zažíval v éře ,,Zlatých časů'' Vietcong.

Bohužel... Mafia byla vydána bez možnosti po internetu hrát. Nicméně její ,,funkčnost'' byla nahrazena v dnešní moderní internetové době šikovným alternativním způsobem a tím bylo a je stále dodnes přidávání různých prvků - módů, kdy sami šikovní hráči přidávají jejich vlastní různé mise navíc, jako je například přestřelka s policisty v nemocnici v New Arku a následně tyto módy publikují ve svých videích na populárním video portálu YouTube. Stačí jen do vyhledávače zadat různá cílové slova kolem Mafie Lost Heavenu a zobrazí se mnoho možností videí, které si lze přehrát. Jsou dokonce i zahraniční videa, kde autoři používají vlastní dialogy postav, které sami nadabovali. A lze se také samozřejmě setkat v české verzi s uživatelskými módy, kde se objevují původní profesionální dabingy českých herců a to tak, aby konverzace dávaly co největší komunikační souvislosti. Obě hry však (na to nesmíme zapomenout v žádném případě a zmínit/zdůraznit to musíme, se mohou pyšnit velmi kvalitním českým dabingem s legendárními a nezapomenutelnými hláškami známých českých herců a především dabérherců, jenž známe spíše po hlase, než před televizními kamerami) .

Takže, ve výsledku by Mafia tak jako tak o svou internetovou ''část'' nikdy nepřišla, protože v internetové době žijeme a existují různé programy, kde stačí hru natočit, poté ji v programu zpracovat a následně ji veřejně publikovat. Dá se konstatovat, že mnoho hráčů je i potěšeno z toho, že alespoň tato ''cesta'' byla k Mafii pro veřejné spojení hráčů navzájem možná, už jenom také proto, že pokud autor nahraného videa povolí komentáře pod videem, tak lidé můžou díky tomu společně komunikovat, dávat si navzájem rady ohledně misí, co a jak provést (nejlépe jak ideálně), klást dotazy a vyčkávat, než se někdo najde a odpoví a takto to prakticky na stejném principu funguje i u Vietcongu přímo ve hře v chatu, ale i v návštěvních knihách různých Vietcong klanů a Coop komunit, což je skvělé, že máme dnes možnosti si pro druhé zanechávat textové zprávy.

Závěrem článku by se chtělo dodat asi jen to, že že Vietcong a Mafiu od vydání do tehdejšího prodeje od sebe dělí jen měsíce a jsou to prakticky stejně staré hry. Kdo by to nicméně ale byl řekl, že dodnes tyto hry jsou populární? :-) Řekněme si na rovinu, že ačkoliv dnešní hry mají tu nejvymazlenější grafiky, které jsou hry prakticky vyvíjeny do reálu, kdy postavy vypadají, jako by doopravdy před Vámi stály, tak staré hry v určitých letech - dekádách mají hodně co do sebe. Protože není náhoda, že je hráči dodnes hrají, byt' samozřejmě - je jich už příliš málo a spousta lidí se ke starým hrám občas vrátí, ale často také jen na chvilku, než zase zmizí. Hrajou je už jen ti největší nadšenci.

Stejně tak, jako většina z nás známe staré dobré české pohádky, které mají svým stářím na televizních obrazovkách své ,,kouzlo'', tak totéž platí i u PC her, zejména u našeho oblíbeného Vietcongu a Mafii. :-) Ono opravdu - grafika může být sebevíc vymazlená na dnešní dá se říct superdobu, nicméně Srdcovka je holt Srdcovka a těžko to dnešním zhruba 10 letým dětem člověk vysvětlí. :-D

Na úplný závěr přidávám k této příležitosti odkazy na dvě videa: Dovolím si připomenout u Vietcongu sestříhanou filmovou krátkou klasiku vtipný Krátký Vietcong Film (CZ) a odkaz na sekci Illusion Softworks , kde si může zdejší návštěvník připomenout časy s Mafií ve ,,filmovém'' uživatelském sestřihu.

 

Odkazy:

Krátký Vietcong Film (CZ)

Sekce Illusion Softworks - Mafia: Lost Heaven 2002